Sidevisninger i alt

onsdag den 1. maj 2013

Forstanderens 50-års fødselsdag.


Her tror han stadigvæk vi skal fejre 1. maj.Fødselsdagssangen lyder godt når der er højt til loftet.


Det er helt fantastisk hvad vores køkken kan fremtrylle af lækkerier - her, til ære for fødselaren, masser af kager.
 


Forstanderen fik en Makonde-figur i fødselsdagsgave. Nedenfor kan du læse lidt om makondetraditionen. Læg især mærke til det afsnit der er fremhævet med fed skrift. 
 
De tanker der ligger i Ujamaa-traditionen er født ud af en kultur, som - tilsyneladende - er vidt forskellig fra grønlandsk kultur. 
 
Det er lidt tankevækkende, at de samme ideer går igen i moderne, vesteuropæisk ledelsesstil. 
 
 
Makonde figurer
Makondefolkets land ligger omkring floden Ruvuma, på grænsen mellem Tanzania og Mozambique. Fra gammel tid har de æret hemmelige, magtfulde og mystiske væsner.  Til rituel brug udskar de billeder af disse væsner.  Dette er roden til det vi i dag kalder makondefigurer.  I modsætning til de gamle, forgængelige blødt-træs skulpturer, er makondefigurerne typisk af hårdt træ (fortrinsvist ibenholt) og primært fremstillet med henblik på salg. I 1900-tallet drog mange makonde nordpå for at arbejde i Tanganyika. I deres nye lokalsamfund, nær Dar es Salaam, udviklede de mange af de moderne stilarter i makonde-træskæring
Der er tre hovedretninger indenfor de moderne makonde stilarter: En naturalistisk stil, der har meget tilfælles med anden folkelig kunst.  En mere surrealistisk ’Shetani-stil’, hvor træskærerne trækker på myter og overtro i sine figurer. En shetani kan sammenlignes med en ånd, trold eller djævel.  Figurer i shetani-stilen forestiller ikke nødvendigvis sådanne væsner, men har altid visse særlige fællestræk med disse.  Den tredje stilart er Ujamaa, den beskæftiger sig med søjler af sammenfiltrede menneskeskikkelser.  ’Ujamaa’ er swahili og betyder ’samarbejde’ eller ’fællesskab’ – et slagord brugt i forbindelse med Østafrikas frigørelse fra det engelske overherredømme. Omkring denne begivenhed blev der fremstillet mange tykke og høje Ujamaa-søjler, der viser et mylder af sammenvævede menneskeskikkelser – symbolsk på en måde folk forstod.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar