Sidevisninger i alt

fredag den 25. april 2014

Eksamen for ernæringshjælpere og -assistenter

Alt er klart til den praktiske prøve...
 

...hvor eleverne har 3 timer til at lave en hovedret, en biret og et mellemmåltid til en bestemt målgruppe. Det kan være børn, unge eller ældre på et plejehjem f.eks. 
 
 
Inden den praktiske prøve har eleverne afleveret en rapport, hvor retterne er beskrevet.
Det er den faglærerne sammen med censor vurderer her.
 

Derefter skal retterne serveres for "dommerpanelet", som syner, dufter, føler og smager sig igennem måltidet. 
 

Sidste del af denne eksamen består i at eleverne skal fremlægge den skriftlige rapport.
Det klarede Rudolf ret flot. 
 

søndag den 20. april 2014

Solrig påskesøndag

Landskabet bliver totalt glaceret, når solen skinner... det ser flot ud
 

selv husene er påskepyntede....
 

Normalt vil jeg ikke mene at ledninger pynter, men den her udendørs forlængerledning tager sig da dekorativt ud.
 

Der er nogen der nyder en plads i solen...
 


SÅ varmt synes jeg alligevel ikke det er...
 

torsdag den 17. april 2014

Skærtorsdag

Det var lidt en søvnig, torsdag eftermiddag, men god til bare at kikke lidt rundt på nettet. Så det gjorde jeg da Malik, som jeg tidligere havde set hænge ud i sofaerne sammen med andre elever, kom og sagde, at det var næsten umuligt at komme over til det nye kollegium på grund af vand.
 
De opfindsomme elever havde fundet ud af at man kunne genbruge skiene fra Inuiladen, nu som gangbro gennem den kæmpe vandpyt, der altid samler sig lige der hvor man skal gå, når det bliver tøvejr. 
 

"Jeg snupper lige en skovl og lidt frisk luft", tænkte jeg, "så kan det vand vel snart forsvinde".
En god mulighed for at komme ud i et vejr, der byder på en god blanding af blæst, sne og sol -
 
1½ time og et par iskolde fødder senere var Louis så flink at fortælle mig, at nu kunne han se bunden af vandpytten :-) Han havde et godt overblik over vandsituationen oppe fra terassen, hvor han stod og røg en cigaret.
 

Der var kommet liv i huset da jeg kom tilbage til kontoret... det første jeg mødte var 3 elever i gang med at vaske gulv i gangen .... 
 

i kantinen blev der dækket påskebord til aftensmad...
 

selv salt og peberbøsser fik en ekstra omgang.
 

I køkkenet var der også gang i den...
 

Men hov ... hvor blev de af? Jeg så dem ikke på aftensbordet.  Det skal måske være til aftenhygge senere? De smagte ellers godt.
 

Der skal kræfter til at svinge det piskeris! Det er sovsen til den forlorne hare, hun har gang i.
 

Der var også gang i bageriet...
 
 
.....torsdagsslik i lange baner. Den nederste, store slikkepind ligger nu her på mit skrivebord.
Jeg glæder mig til at smage den. :-)
 

Dejligt når eleverne selv er med til at gøre helligdagene festlige.
 
Og ja, hvorfor hedder dagen i dag så skærtorsdag? 
Det gør den fordi Jesus netop i dag vaskede sine disciples fødder. "Skær" er nemlig et gammelt ord for "ren". Så: Ren torsdag.

Så husk at vaske fødder inden du går i seng i aften.

onsdag den 16. april 2014

Påskefrokost

Her er et lille udpluk af de flotte lækkerier, ernæringsassistenterne bød på i dag - og det midt i deres eksamensperiode.
 

Hjemmelavede, marinerede laks og karrylaks..
 

..store, flotte marinerede muslinger som er plukket lige i nærheden.
 

Ingen påskefrokost uden skidenæg - og hvorfor hedder kogt æg i sennepssovs så lige skidenæg?
Det blev jeg nødt til at finde ud af.
 
På hjemmesiden Historie-Online fandt jeg forklaringen.
 
Retten er opkaldt efter Skidenlørdag. Skidenlørdag var vaskedag i gamle dage, deraf navnet "skiden", altså beskidt.
Den dag spiste man skidenæg. Æg var en luksusspise, derfor spiste man særligt mange i påskedagene. 
 

Her er de ansvarshavende på den ene side af bordet....
 

... og på den anden.
 

Og de sidste -
Tusind tak til jer alle sammen for en dejlig frokost.
 

søndag den 13. april 2014

Anne Hjernøe alias AnneMad på Inuili

Så er alt klart til servering, næsten da. Spæk, både lagret og frisk, blåmuslinger og panerede kammuslinger.
 

De grønlandske specialiteter gjorde stor lykke...
 

...der blev lyttet ....
 

..og fotograferet...
 

og derefter spist med stort velbehag.
 

Der var megen ros til vore dygtige elever...
 

...fra en ekspert, som udråbte frokosten til af være "rejsens højdepunkt".
 

Bagefter fortalte hun lidt om sin interesse for nordiske madvarer, og udtrykte i den forbindelse håb om, at der kunne komme større fokus på de fantastiske grønlandske råvarer.
 
"Vi skal sætte større pris på det vi har i vores egen baghave", som hun sagde, og undrede sig over, at Neqi producerer lammebacon og spegepølser - "hvorfor serverer hotellerne ikke det til morgenmad i stedet for importede skinker og bacon?"
 

Gæsterne havde sat 1 time af til besøget på Inuili. De blev i 2.
 

Sofus kunne levere årets påskelam - i det mest fantastiske solskin.
 
Sofus fortalte iøvrigt, at han er i gang med at lægge produktionen om fra lam til kødkvæg. Det vil tage nogle år, men lige netop i dag rundede han 100 stk. kvæg.
 
Det oksekød han producerer, bliver solgt i Brugsen - og "det bliver revet væk" - når han har slagtet. 


Vi venter gæster

Der er SÅ meget energi i huset...
om 25 minutter kommer Anne fra de berømte madprogrammer i fjernsynet.
 
Hun kommer for at besøge Inuili og hun kommer sammen med 12 andre gæster.  
 

Der er tjek på det hele - også selv om rørlæggerne lige troede det var en helt almindelig søvnig søndag, hvor de i fred og ro kunne gå og lege med vandrørene - dvs. lukke for vandet.
 
Heldigvis var rørlæggerne til at snakke med, så vi har også klaret opvasken.
 

Gæsterne har sat en time af til at besøge os.....
 

jeg håber de kan nå at smage på alle de lækre retter....
 

som 2. grundforløb sammen med deres faglærer, Paninnguaq, har fremtryllet af..
 

bl.a. blåmuslinger, rensdyr og isbjørn.
 

Der er hektisk travlhed med borddækningen...
 

...og træskoene skal lige stilles på rad og række.
 
Godt kagen er klar i kølerummet.
Torrak.
 

fredag den 11. april 2014

Kevins kalvekreation.

Vores elever har mulighed for at gå i køkkenet efter skoletid, hvis de har lyst til at "lege med maden" - eller sagt på en anden måde, hvis de gerne vil prøve nye opskrifter af.
 
I aften har jeg ageret smagsdommer for Kevins flotte kreation, som består af kalvemørbrad med sprødstegte kartofler, porrer, løg og gulerødder og pyntet med æbleskiver.
 
Vi fik boller i karry til aften. Jeg skulle aldrig have spist den sidste bolle ;-)
 

Det er en fornøjelse at se hvordan Kevin virkelig har haft gavn af at arbejde tæt sammen med Ilannguaq, mens han var gæstekok her.
 

Kevin går på 2. grundforløb nu. Han har praktikplads som kokkelærling på Hotel Qaqortoq i Qaqortoq.


lørdag den 5. april 2014

Arctic Umiaq Line sejler igen

Arctic Umiaq Line havde valgt den flotteste forårsaften til at indlede sommerens sejlads på.
 
De havde i dagens anledning inviteret kunder ombord til en 3-timers sejltur ind i fjordene ved Qaqortoq.
 

 

....og et par glimt fra underholdningen under middagen.
 

Hun kravlede rundt mellem benene på folk og dukkede op de mest uventede steder.
 

Aqqaluk underholdt bl.a. med en historie om en dreng, der gerne ville være åndemaner, men det gik ham ikke så godt....
 

Her er hun på spil igen .... alt imens vi fik serveret moskusoksesteg med diverse tilbehør og en kæmpe chokolademousse til dessert.
 

Mandskoret fik rystet folk godt sammen - med traditionelle numre og moderne indslag ....
Amazing Grace på grønlandsk f.eks.
 

Et festligt arrangement.
 
Tak for turen til Arctic Umiaq Line